תזונה בהריון

תוכן עניינים

תזונה בהריון – המדריך המלא לאכילה נכונה בתקופה המיוחדת

תזונה נכונה בתקופת ההיריון היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר המשפיעים על התפתחות העובר ובריאות האם. כתזונאית קלינית המתמחה בליווי נשים הרות, אני רואה מדי יום את ההשפעה המכרעת של בחירות תזונתיות על מהלך ההיריון. תזונה מאוזנת בתקופה זו מספקת את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים החיוניים להתפתחות תקינה של העובר, תומכת במערכת החיסון של האם ומסייעת בהתמודדות עם השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בגופה. הקפדה על תזונה נכונה מפחיתה את הסיכון לסיבוכי היריון, משפיעה על משקל העובר ואף יכולה לתרום להתפתחות הקוגניטיבית שלו בעתיד. חשוב להבין כי בתקופה זו, הגוף זקוק לתוספת קלורית מדודה ולרכיבי תזונה ספציפיים, ולכן נדרשת תשומת לב מיוחדת לתפריט היומי.

צרכים תזונתיים מיוחדים במהלך ההיריון

  1. חומצה פולית: חיונית להתפתחות תקינה של מערכת העצבים של העובר. מומלץ לצרוך 400-800 מק”ג ליום, בעיקר בשלושת החודשים הראשונים.
  2. ברזל: נדרש לייצור המוגלובין ומניעת אנמיה. המינון המומלץ הוא 27 מ”ג ליום, פי שניים מהצורך הרגיל של אישה שאינה בהריון.
  3. סידן: חיוני להתפתחות העצמות והשיניים של העובר. יש לצרוך 1,000 מ”ג ליום לשמירה על בריאות העצמות של האם והתינוק.
  4. חלבון: תורם לבניית רקמות העובר ושליה. נדרשת תוספת של כ-25 גרם ליום מעבר לצריכה הרגילה.
  5. ויטמין D: חשוב לספיגת הסידן ולהתפתחות תקינה של העצמות. ההמלצה היא 600-800 יחידות בינלאומיות ליום.
  6. אומגה 3: חיוני להתפתחות המוח והעיניים של העובר. מומלץ לצרוך 200-300 מ”ג DHA ליום.
  7. יוד: נחוץ להתפתחות המוח של העובר ולתפקוד בלוטת התריס. הכמות המומלצת היא 220 מק”ג ליום.

מזונות מומלצים לנשים בהריון

תזונה בריאה בהריון מתבססת על מגוון רחב של מזונות מזינים ועשירים ברכיבים תזונתיים חיוניים. מומלץ לשלב בתפריט היומי ירקות עליים ירוקים כמו תרד וברוקולי, המספקים ברזל וחומצה פולית. דגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה ולחם מחיטה מלאה מעניקים אנרגיה יציבה ואבות מזון חיוניים. מקורות חלבון איכותיים כמו דגים דלי כספית, ביצים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן תורמים להתפתחות תקינה של העובר. פירות טריים, במיוחד פירות הדר העשירים בוויטמין C, מסייעים בספיגת הברזל ומחזקים את המערכת החיסונית. שילוב נכון של מזונות אלה, תוך הקפדה על ארוחות מסודרות לאורך היום, יספק את כל הרכיבים התזונתיים הנחוצים לתקופת ההיריון ויתרום לבריאות האם והעובר.

מזונות שיש להימנע מהם בהריון

במהלך ההיריון ישנם מספר מזונות שחשוב להימנע מצריכתם בשל הסיכון הפוטנציאלי לעובר ולאם. דגים המכילים רמות גבוהות של כספית, כמו טונה סטייק, מקרל מלך וכריש, עלולים לפגוע בהתפתחות המוח של העובר. יש להימנע מביצים לא מבושלות היטב ומוצרי חלב לא מפוסטרים בשל הסיכון לליסטריה – חיידק העלול לגרום לזיהום מסוכן. בשר לא מבושל דיו, נקניקים ופטה עלולים להכיל חיידקים מזיקים ולכן יש להקפיד על בישול יסודי. כמו כן, חשוב להימנע מצריכת אלכוהול לחלוטין שכן הוא עלול לגרום לפגיעה חמורה בהתפתחות העובר. קפאין במינון גבוה, נבטים טריים ומזון מהיר שאינו מוכן בתנאי היגיינה קפדניים גם הם מזונות שמומלץ להימנע מהם בתקופת ההיריון.

התמודדות עם אתגרי תזונה נפוצים בהריון

  • בחילות בוקר: מומלץ לאכול ארוחות קטנות ותכופות, להתחיל את היום בפרוסת לחם או קרקר יבש, לשלב ג’ינג’ר בתה או בתבשילים, ולהעדיף מזונות קרים שריחם חלש יותר.
  • צרבות: כדאי להימנע מארוחות גדולות, לאכול לאט ובישיבה זקופה, להמעיט במזונות חריפים ושומניים, ולהקפיד על מרווח של לפחות שעתיים בין הארוחה האחרונה לשינה.
  • עצירות: חשוב להגביר את צריכת הסיבים התזונתיים דרך ירקות, פירות ודגנים מלאים, לשתות הרבה מים ולשמור על פעילות גופנית מתונה בהתאם להנחיות הרופא.
  • תשוקות למזון: ניתן לספק את התשוקות במידה, תוך הקפדה על בחירת חלופות בריאות. למשל, במקום ממתקים – לבחור פירות טריים או שקדים.
  • שינויי טעם וריח: מומלץ להתאים את התפריט לטעמים החדשים, להעדיף מזונות קרים ולהימנע ממזונות בעלי ריח חזק שמעוררים בחילה.

תוספי תזונה בהריון

תוספי תזונה מהווים חלק בלתי נפרד מהליווי התזונתי בהריון, אך חשוב להבין שהם אינם תחליף לתזונה מאוזנת. ההמלצה המקובלת היא להתחיל ליטול חומצה פולית עוד לפני ההיריון ולהמשיך לאורך כל התקופה. תוסף ברזל נדרש במיוחד החל מהשליש השני להריון, כאשר צריכת הברזל הטבעית מהמזון אינה מספיקה לצרכים המוגברים. ויטמין D חיוני להתפתחות העצמות של העובר ולספיגת הסידן, ומומלץ במיוחד באזורנו בו החשיפה לשמש מוגבלת. בבחירת תוספי תזונה חשוב להקפיד על מוצרים איכותיים בעלי תו תקן ואישור משרד הבריאות, ולהתייעץ עם הרופא המטפל או תזונאית מוסמכת לגבי המינון המדויק המתאים למצבך. יש להימנע מנטילת תוספים שלא הומלצו על ידי איש מקצוע, שכן עודף של חלק מהוויטמינים והמינרלים עלול להזיק.

סיכום והמלצות חשובות

תזונה נכונה בהריון היא אחד המפתחות החשובים ביותר לבריאות האם והעובר. כפי שראינו, חשוב להקפיד על תפריט מאוזן ומגוון, עשיר בחלבונים, ויטמינים ומינרלים חיוניים. במקרה של הריון עם תאומים, חשיבות התזונה המאוזנת גדולה אף יותר, והצרכים התזונתיים עולים בהתאם. זכרי להתייעץ עם תזונאית מוסמכת לבניית תפריט המותאם לצרכייך האישיים, להקפיד על נטילת תוספי תזונה מומלצים, ולהימנע ממזונות מסוכנים. שמירה על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, שתייה מרובה ופעילות גופנית מתונה, תסייע לך לעבור את תקופת ההיריון בצורה בטוחה ונעימה יותר ותתרום להתפתחות תקינה של העובר.

אודות כותב המאמר:
תמונה של גלית רוזן
גלית רוזן

גלית רוזן, יועצת מוסמכת להורים לתאומים, מלווה משפחות לחיים מאוזנים ונינוחים.

כל הפוסטים
הצטרפו אלינו!
קבלו כלים מעשיים להורות נינוחה לתאומים.
הצטרפו אלינו!
קבלו כלים מעשיים להורות נינוחה לתאומים.